neděle 2. března 2014

2013-11-15 Putování za Prazdrojem

Zcela zásadní akce se odehrála na podzim loňského roku. V tomto případě se skutečně spíše jednalo o akci NVTO s naprosto jednoznačnou převahou kulturně společenské složky programu. Proto se nebudu uchylovat k líčení cestování, které proběhlo bez vzrušujících detailů. Prostě jsme se nechali odvézt vlakem do Plzně a stejný prostředek jsem použili na cestu zpět s tím, že jsme si dovolili luxus Pendolina.

Během odpočinku jsme trávili čas na ubytovně, kde se nám dostalo příležitosti spřátelit se s různými cizorodými jazykovými skupinami. Naštěstí se povětšině jednalo o národy a národnosti kmene slovanského a domluva byla snadná.




Takže k vlastnímu kulturně vzdélávacímu programu akce.

Pivovarská restaurace Na Spilce

Toto zařízení se nachází přímo v areálu plzeňského pivovaru Prazdroj, tedy skutečně+ přímo u zdroje. Navštívili jsme jej hned po příjezdu do Plzně. Místo jako takovémě osobně příliš nekonvenoval svou rozlehlostí. Nicméně to je jediná piha na kráse tohoto podniku, který sluje vynikající kuchyní a samozřejmě vysoce kvalitním pivem. Tato samozřejmost je plzeňskou univerzální samozřejmostí, neboť žádný podnik si zde nedovolí ošidit zákazníka nějakým neošetřeným nechutným patokem.


Pivovarské muzeum - hisrorické podzemí

Návštěvu plzeňského podzemí by si nikdo neměl nechat ujít. Rozsáhlý komplex středověkých chodeb s různými výstavami a odborným výkladem a to celé v chládku je vítaným zpestřením programu a zdrojem neskonalého poučení.


Šenk Na Parkánu

Restaurant přímo přiléhá k Pivovarskému Muzeu. Je nadbytečné pět jakoukoli chválu na toto místo. Jeho dokonalost je dána umístěním v místech původního prastarého pivovaru. Stejně jako všude jsou zde k dispozici perfektně připravené speciality české kuchyně a znamenitě ošetřené pivo.


Pivovarské muzeum - historická pivovarská expozice

Pro milovníky piva samozřejmě nepominutelná záležitost. Rozsáhlá expzice všeho možného spojeného s výrobou piva. Počínaje přípravou surovin a vlastním vařením, kvašením, distribucí a poskytováním příslušných služeb konče. Vše velmi zajímavé a obsáhlé. Pro unaveného poutníka ponekud náročné a zcela vyčerpávající. Nicméně v hlavním městě piva je občerstvení vždy po ruce.


Středověká krčma Stará sladovna

Zařízení lehce vybočující z hlavního tématu zájezdu, kterým bylo PIVO a to konkrétně Prazdroj. Nicméně Libor dostatečně předem zajišťoval místa u stolu a to přímo ve vlaku cestou do Plzně a v ostatních významných místech už neměli pro nás místo a tento podnik se uvolil a neprohloupili jsme. Středověký interiér byl doplněn i středověce laděným menu. Podlehl jsem kouzlu a účastníky zájezdu donutil zahájit pobyt zde sklenkou medoviny.


Dál už jsme se vrátili k základnímu programu. Pivo zde bylo stejně kvalitní jako všude v Plzni a krmě vybraná. Nebyli jsme v tomoto podniku ovšem sami. Krom nás zde byl krojovaný zájezd potomků našich bývalých sudetoněmeckých spoluobčanů. Dostali se sice podle svého přání Heim nach Reich, ale nějak s tím nejsou spokojeni. Dávali to najevo vyřváváním lidových landsmanschaftských písní, doprovázeného společným dupáním, bojužel na galerii, takže se to rozléhalo brutálně. Stejně jako naši předci i my je překonali tím, že jsme vydrželi na pozicích déle než oni.

Prohlídka přímo u Prazdroje

Návštěva provozu a muzea přímo v pivovaru byla neskutečně inspirativní. Mohli jsme ochutnat slad a chmel. Vidět jak se plní pivo do lahví. Jak se vařilo a jak se vaří a jak kvasí. Ovšem ve sklepeních také jak kvasívalo v dubových sudech. Toto pivo vyráběné původní technologií bylo pak každému poskytnuto v nepatrném množství k ochutnání. Nepatrnost poskytnutého vzorku nás poněkud popudila, nicméně jsme zjistili, že v prazdrojských sklepeních se vyskytuje tajemná komnata zvaná šalanda a tam lze popíjet toto pivo bez omezení ovšem ve větší skupině. Tato informace nám zasadila brouka do hlavy a hledáme tu správnou příležitost pro návštěvu šalandy. Snad kdyby se chtěl některý ze svobodných mezi námi oženit. Nejjednodušší by bylo využít přímo Libora, který by touto cestou pouze potvrdil status quo a vlk by se nažral (tedy my bychom se nachlastali dobrého piva) a koza (tedy Liborův rodinný stav) by zůstala vpodstatě celá.


Restaurace U Salzamnnů

Bohulil Hrabal by patrně řekl, že to je pravý chrám piva. Výčepní čepuje pivo na několik způsobů. To můžete zahlédnout v galerii a na videozáznamu. Krmně opět ze specialit české kuchyně, obsluha dokonalá a prostě vše, coby si člověk mohl přát.


Co dodat na závěr. Akce beze zbytku splnila svůj účel a přinesla i inspiraci pro budoucnost. Závěrem děkujeme NVTO za dokonalou organizaci zájezdu.

Žádné komentáře:

Okomentovat